Tiden då chefen höll koll på varenda liten toalettpaus medarbetarna tog är (tack och lov!) förbi – men tillit och förtroende är än idag en högst aktuell fråga på arbetsplatsen. I det här blogginlägget diskuterar vi hur stor betydelse fikapausen har för företaget, och om långlunchen sinkar eller boostar resultatet.
Litar du på att medarbetarna gör sitt jobb när de sitter vid skrivbordet? Då borde du också kunna lita på att de gör sitt jobb även när de inte är där. I grund och botten handlar allting om förtroende. Om du har tillit till dina medarbetare så kommer de också att lita på dig – vilket är en förutsättning för att uppnå bra resultat tillsammans.
Fasta fikaraster – bra eller dåligt?
Förr i tiden var det lyxigt (och vedertaget) att få ta rast på fasta tider. Halv tio på förmiddagen och halv tre på eftermiddagen var avbrott ristade i sten – och många företag följer fortfarande denna princip. Fasta raster är en välbehövd paus i tillvaron för att sträcka på nacken, resa sig från skrivbordet och prata om annat i några minuter. Men spikade klockslag för paus kan också göra att någon blir hindrad i sitt pågående arbete och tvingas avbryta när han eller hon är mitt uppe i ett flow. Samtidigt är det ju självklart att ingen människa rimligen kan (eller bör) bestämma när en annan vuxen person har slut på energi och behöver fylla på. Alla ska kunna ta paus på sina egna villkor, helt enkelt.
De gemensamma nämnarna hittas i pausen
En sak som dock utgör goda skäl för fasta raster är det faktum att de ofta är gemensamma – för häri ligger grunden till den bästa och mest värdefulla pausen. I arbetet diskuteras oftast utmaningar och möjligheter som rör företaget – och man lär sällan känna varandra på ett djupare plan än som kollegor. Men när man är ledig (på paus!) så finns det en mycket större sannolikhet att hitta likheter och olikheter hos varandra på ett mer personligt plan, och det är här som starka relationer byggs på riktigt.
Grundläggande värderingar visar sig ofta tydligare i ett spontant samtal över en kaffe, snarare än när man diskuterar företagets försäljningssiffror vid skrivbordet. En ökad förståelse för varandra (och gemensamma nämnare kring andra saker än arbetsuppgifterna) gör att man samarbetar bättre – och skapar starkare resultat.
Om dina medarbetare trivs med varandra kommer de automatiskt också att bli mer drivna att göra ett extra bra jobb. Gör medarbetarundersökningar med jämna mellanrum och undersök hur ni som arbetsgivare uppmuntrar och värdesätter medarbetarnas möjlighet att ta en paus. Här kommer du att kunna se de verkliga resultaten av deras chans till återhämtning, något som mycket väl hänger ihop med både motivation och engagemang. En riktigt bra paus bidrar alltså till så mycket mer än bara återhämtning just för stunden.
Med en god företagskultur kommer goda resultat. I vår guide “Så förbättrar du företagets resultat och boostar kreativiteten – i fikapausen!” ger vi dig massor av tips på hur du med enkla medel kan få ännu gladare och drivna kollegor genom att ge dem en riktigt kvalitativ paus.